Αρχική » Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση της Aviva από την Τουρκία
Tι γίνεται στον κόσμο

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση της Aviva από την Τουρκία

Η βρετανική Aviva ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση του μεριδίου της (40%) από το τουρκικό joint venture ασφαλίσεων Ζωής και Συντάξεων Aviva SA Emeklilik ve Hayat AS στη βελγική Ageas Insurance International NV, η οποία με αυτή την εξαγορά επεκτείνει την παρουσία της στην τουρκική ασφαλιστική αγορά Ζωής. Για τη συναλλαγή, η Aviva εισέπραξε 122 εκ. λίρες.

Με μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 148 εκ. ευρώ (στοιχεία 2019) η Aviva SA Emeklilik ve Hayat κατατάσσεται 25η στο σύνολο της τουρκικής ασφαλιστικής αγοράς και 5η στον κλάδο Ζωής και Συντάξεων. Παρέχει προϊόντα σύνταξης, προστασίας και αποταμίευσης σε περισσότερους από 2 εκ. πελάτες μέσω bancassurance, πρακτόρων αποκλειστικής συνεργασίας και δικτύου direct. Ιδρύθηκε το 2007 και έως σήμερα ανήκε κατά 40% στη βρετανική Aviva plc, κατά 40% στη Sabanci Holding και κατά 20% σε μικρομετόχους.

Η Ageas είναι ένας διεθνής ασφαλιστικός όμιλος με σχεδόν 200 χρόνια ιστορίας και διαθέτει προϊόντα Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις. Οι δραστηριότητες του ομίλου επικεντρώνονται στην Ευρώπη και την Ασία (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κίνα, Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες) είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω συνεργασιών με ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και διανομείς. Η Ageas κατέχει ηγετικές θέσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Αριθμεί 45.000 εργαζόμενους και το 2020 κατέγραψε έσοδα άνω των 36 δισ. ευρώ.

Ο βελγικός όμιλος είναι ήδη παρών στην τουρκική ασφαλιστική αγορά από το 2011, οπότε και ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Sabanci Holding, με την οποία κατέχουν μερίδιο 36% έκαστος στην Aksigorta, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων στην Τουρκία.

(Πηγή: Xprimm)