Αρχική » Allianz GCS: Οι 10 πρώτες αιτίες αποζημίωσης στον Χρηματοοικονομικό Τομέα
Tι γίνεται στον κόσμο

Allianz GCS: Οι 10 πρώτες αιτίες αποζημίωσης στον Χρηματοοικονομικό Τομέα

  1. Ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων/Δικτύων, Παραβιάσεις ή Διαρροές ή Εγκληματικές ενέργειες 12%
  2. Αμέλεια 11%
  3. Εταιρικές αντιδικίες 6%
  4. Απιστία υπαλλήλων 5%
  5. Αγωγές από μετόχους 5%
  6. Απάτη (κατάχρηση, αντιδεοντολογική συμπεριφορά) 5%
  7. Πρόστιμα και έρευνες δημοσίων αρχών 4%
  8. Καταστρατήγηση Εγγυήσεων σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις 4%
  9. Απιστία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος 4%
  10. Επαγγελματική ευθύνη λόγω κακής πώλησης 4%

 

Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και οι διοικήσεις τους πρέπει να χαράξουν πορεία σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από νέους και ανατέλλοντες κινδύνους, κυρίως σε επίπεδο κυβερνοχώρου, αφού πλέον ο κλάδος βασίζεται εξ ολοκλήρου στην τεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο έρχονται να προστεθούν οι αυξανόμενες απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης, καθώς και οι πρωτοφανείς επιπτώσεις του Covid-19, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty «Financial Risk Trends: An Insurer’s Perspective».

Σύμφωνα με την AGCS, τα αποτελέσματα της έρευνας Allianz Risk Barometer 2021, που διεξήχθη μεταξύ περισσότερων των 900 επιχειρήσεων, κατέδειξαν ότι οι σημαντικότερες απειλές για τις τράπεζες, τους διαχειριστές κεφαλαίων, τα επενδυτικά ταμεία, τους ασφαλιστές και όλους τους άλλους παίκτες των χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι κατ’ αρχάς οι Κυβερνοεπιθέσεις, στη συνέχεια η Πανδημία και τρίτη στην κατάταξη η Διακοπή Εργασιών. Ακολουθούν οι Μεταβολές στη νομοθεσία και στις κανονιστικές διατάξεις, ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής και του ESG. Οι μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως ο αυξανόμενος πιστωτικός κίνδυνος και η διατήρηση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, βρίσκονται στην πέμπτη θέση.

(*) Βάσει της ανάλυσης 7.654 αποζημιώσεων ύψους περίπου €870 εκ. ($1.05 δισ.), που έλαβαν χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως την 31η Μαρτίου του 2021.