Αρχική » Ο κόσμος καίγεται κι εμείς… πέρα βρέχει!
Tι γίνεται στον κόσμο

Ο κόσμος καίγεται κι εμείς… πέρα βρέχει!

Αν και στη χώρα μας επικρατεί… φθινοπωρινό κλίμα τόσο το Μάιο όσο και τον Ιούνιο μέχρι στιγμής, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εντελώς διαφορετική. Οι θερμοκρασίες έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ αυτόν το μήνα και μάλιστα πριν την έλευση του φαινομένου El Niño, το οποίο αναμένεται να τις ανεβάσει ακόμη περισσότερο, οδηγώντας πιθανότατα σε ανάδειξη του 2023 ως της θερμότερης χρονιάς στην ιστορία. Το El Niño είναι ένα επαναλαμβανόμενο φυσικό φαινόμενο που αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας τμημάτων του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Τα στοιχεία μιλούν για αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου των μέσων θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο για το μήνα Ιούνιο από το 1979 έως σήμερα. Η συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων οδηγεί σταθερά και αναπόφευκτα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η διαδικασία αυτή ενισχύεται περαιτέρω από το El Niño, που σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλεί συνήθως αύξηση των μέσων θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη φέτος έχουν καταγραφεί πολλά κύματα καύσωνα από το Πουέρτο Ρίκο έως την Ισπανία ή ακόμη και τη Σιβηρία, ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται, με τις επιπτώσεις τους να φθάνουν έως τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, με πυκνούς καπνούς να δυσχεραίνουν την όποια ανθρώπινη δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μάιος ήταν επίσης ένας πολύ ζεστός μήνας σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ο τρίτος πιο ζεστός Μάιος στην ιστορία, ενώ για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη πιο μεγάλη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, με το Μάιο να είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίον καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στους ωκεανούς. Αν αναλογιστούμε πως η θάλασσα καλύπτει το 70% του πλανήτη, γίνεται εύκολα κατανοητό πως η κατάσταση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασία του πλανήτη. Παράλληλα βέβαια επιδρά αρνητικά στα είδη που ζουν στη θάλασσα και προκαλεί την άνοδο της στάθμης του νερού στις ακτές.

«Εάν δεν προχωρήσουμε σε δραστικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι αλλαγές που βλέπουμε θα είναι μόνο η αρχή των όσων θα διαδραματιστούν στη συνέχεια. Τα ακραία φαινόμενα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέχρι στιγμής φέτος θα πρέπει να αποτελέσουν μία προειδοποίηση για όλους μας», επεσήμανε η Natalie Mahowald, επιστήμονας του πανεπιστημίου Cornell.

 

Πέπη Μοίραλη

Πηγή: The Guardian