Αρχική » Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμπόδιο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Tι γίνεται στον κόσμο

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμπόδιο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η χαλαζόπτωση ευθύνεται για τις μεγαλύτερες ζημιές που προκαλούνται στις μονάδες παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανά τον κόσμο, ενώ οι μισές από τις περιπτώσεις ολικής καταστροφής φωτοβολταϊκών πάρκων οφείλονται στο χαλάζι, με το κόστος να ανέρχεται σε 58,4 εκ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον CEO της ασφαλιστικής εταιρίας GCube, η οποία ασφαλίζει περισσότερα από 100 gigawatt σε 40 χώρες, οι ασφαλιστές έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις καλύψεις που προσφέρουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα και να αυξάνουν τις τιμές των ασφαλίστρων, λόγω της αυξανόμενης έντασης των χαλαζοπτώσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο προβληματισμός των ασφαλιστικών εταιριών όμως δεν περιορίζονται στο χαλάζι. Η κλιματική κρίση προκαλεί αύξηση της συχνότητας και της έντασης όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα αιολικά πάρκα κ.ά. είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες και ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές, οπότε η ασφαλιστική τους κάλυψη γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για τις ασφαλιστικές εταιρίες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την πολυαναμενόμενη αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας, που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Πηγή: Bloomberg