Αρχική » Τώρα που εμβολιαστήκατε, μην το (ξανά) ρίξετε στο φαΐ…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Τώρα που εμβολιαστήκατε, μην το (ξανά) ρίξετε στο φαΐ…

Αγαπημένοι μου, ξέρω ότι πολλοί από εσάς, που τα είχατε τα κιλάκια σας (γλυκά το λέω), φοβηθήκατε από λίγο έως πολύ με την προτίμηση που δείχνει ο κορωνοϊός στους γεματούληδες και αποφασίσατε να αδυνατίσετε και πολύ καλά κάνατε… Παρότι είναι δύσκολο -και το αντιλαμβάνομαι- να κρατηθείτε και να μην επιστρέψετε στην προηγούμενη κατάσταση, κάντε σας παρακαλώ μια προσπάθεια και μάλιστα μία σοβαρή προσπάθεια να μην ξαναπαχύνετε…

Σε πρόσφατη μελέτη έγινε σαφέσταστο πως η παχυσαρκία, εκτός του ότι αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από Covid-19 στην οξεία φάση, μπορεί να αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών από τη νόσο (long Covid). Σύμφωνα με τη σύνοψη αποτελεσμάτων μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Cleveland Clinic των ΗΠΑ, μεταξύ 2.839 ασθενών με Covid-19, οι οποίοι δεν χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και επέζησαν κατά την αρχική φάση της νόσου, αναζητήθηκαν 3 δείκτες μακροπρόθεσμων επιπλοκών:

α) εισαγωγή στο νοσοκομείο, β) θάνατος και γ) ανάγκη για διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις

μέσα σε 1 μήνα τουλάχιστον μετά από την αρχική νόσηση.

Βρέθηκε ότι μέσα σε 10 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, 44% των ασθενών χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ 1% αυτών απεβίωσε.

Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν 28% υψηλότερος σε άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και 30% υψηλότερος σε άτομα με πολύ σοβαρή παχυσαρκία. Η ανάγκη για διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 25% υψηλότερη μεταξύ ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία και 39% υψηλότερη σε άτομα με πολύ σοβαρή παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνα με φυσιολογικό ΔΜΣ.

Τα ευρήματα της μελέτης πιθανώς να μπορούν να εξηγηθούν από τη χρόνια φλεγμονή, την ανοσολογική δυσλειτουργία και τις συν-νοσηρότητες που παρουσιάζουν οι άνθρωποι με παχυσαρκία.