Αρχική » Γιατί δεν ασφαλίσατε την περιουσία σας;;
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Γιατί δεν ασφαλίσατε την περιουσία σας;;

Έξαλλος, ο Αναστάσιος Κασκαρέλης (senior) με την πολιτεία, που δεν εννοεί να κάνει υποχρεωτική την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ή έστω να δώσει κίνητρα για την ασφάλιση «σωστά, φορολογικά κίνητρα», αφού όπως πιστεύω -και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά- το 10% έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι απλώς ένα τέχνασμα των κυβερνώντων για να πουν ότι κάτι έδωσαν στον κλάδο μας.

Ο Τάσος Κασκαρέλης, ιδρυτής πριν από 50 χρόνια και ψυχή της «Υδρόγειος Ασφαλιστική» μέχρι σήμερα, θύμωσε (και δικαίως) και με εμάς τους δημοσιογράφους.

«Γιατί όταν κάνετε ρεπορτάζ και βάζετε να μιλήσει κάποιος που έχασε το σπίτι του είτε από πλημμύρα είτε από πυρκαγιά, γιατί δεν τον ρωτάτε τους λόγους για τους οποίους δεν το ασφάλισε; Το κόστος της ασφάλισης περιουσίας είναι πολύ μικρό. Σήμερα στην Ελλάδα με €150 το χρόνο είσαι ασφαλισμένος. Γιατί δε μιλάτε; Γιατί δε βοηθάτε κι εσείς να αναπτυχθεί η ασφαλιστική συνείδηση, που είναι τόσα χρόνια σε τόσο χαμηλό επίπεδο;»

Και βεβαίως, εκπρόσωπος μέσου, που ήταν παρών, έσπευσε να αντικρούσει: «Δηλαδή πρέπει να υποχρεώσουμε και τη γιαγιά που μένει στο σπιτάκι της να πληρώνει €150;»

Δεν τον αντέχω πια αυτόν τον λαϊκισμό… Όχι συνάδελφε… Να μην την υποχρεώσουμε… Να μείνει ανασφάλιστη, να χάσει το σπίτι της και να βρεθεί στα 80 της χωρίς στέγη, χωρίς νοικοκυριό, χωρίς τίποτα, παρά μόνο με την ελπίδα ότι θα πάρει ένα υποτυπώδες επίδομα των δύο ή τεσσάρων ή, στην καλύτερη, των έξι χιλιάδων ευρώ για να συνεχίσει να ζει ως επαίτης και εξαρτημένη από την καλοσύνη ή τη φιλανθρωπία ή το φιλότιμο της οικογένειας, των συγγενών και των φίλων.

Ευτυχώς και μπράβο που ο senior Κασκαρέλης έβαλε και μία φωνή! Γιατί συνήθως, πουλάκια μου, απλώς φιλοκαλούμεν και φιλοσοφούμεν…

Κι εμείς οι υπόλοιποι, που είμαστε ασφαλισμένοι, όχι απλώς να μην έχουμε καμία φοροαπαλλαγή, αλλά από τους φόρους μας να πληρώνουμε τα επιδόματα των «ανυπότακτων», των «αμελών» και των «παράνομων», αφού πολλά από τα ακίνητα που υποφέρουν είναι χτισμένα είτε πάνω στα ρέματα είτε σε δασικές εκτάσεις, χωρίς άδειες, χωρίς σχέδια και συχνά χωρίς καν βασική θεμελίωση…

Είναι πραγματικά πολύ μικρό το ποσό των 150 ή των 200 ή των 500 ευρώ το χρόνο (γιατί αυτά είναι τα ασφάλιστρα που πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων μαζί με το περιεχόμενο για να έχει κάλυψη), για να διασφαλίσει κανείς την αξιοπρέπειά του… Για όσους βεβαίως ξέρουν πόσο ανεκτίμητη είναι η έννοια της αξιοπρέπειας.

Και σε κάθε περίπτωση, ας κρατήσει το κράτος τα χρήματα των επιδομάτων, για να πριμοδοτήσει όσους πραγματικά είναι τόσο ασθενείς οικονομικά, που δεν δύνανται να ασφαλιστούν… Ακόμη κι έτσι κέρδος θα έχουμε.

Με λιγότερο από 1 στα δέκα σπίτια, στα 10 ακίνητα -εάν θέλετε- ασφαλισμένα στην Ελλάδα, έναντι 8 στα δέκα στην Ιταλία, όπως είπε ο Ignacio Mariscal, International División Director Reale Group & CEO Reale Seguros Spain, η αγορά μας έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης και αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους επιλογής μιας ελληνικής ασφαλιστικής.

 

Μαρίνα Δρακάτου