Αρχική » Η Groupama, το βουνό και ο Μωάμεθ
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Η Groupama, το βουνό και ο Μωάμεθ

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ, έλεγε ο παππούς μου. Την ίδια απόφαση πήραν -και μάλιστα τάχιστα- ο Χρήστος Κάτσιος, ο Βαγγέλης Οικονομόπουλος και η ομάδα της Groupama, με τη στρατηγικής σημασίας απόφαση να προσθέσουν στα νοσοκομειακά τους προγράμματα, ατομικά και ομαδικά, τις αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στο κόστος των απογευματινών χειρουργείων ΕΟΠΠΥ, όπως τις ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης.

Αφού η κυβέρνηση (ήτοι ο Μωάμεθ) αρνείται συστηματικά (και με πλήθος υπεκφυγών), να προχωρήσει στις ευρέως διαδεδομένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίσεις που αφορούν στη συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική, η ηγεσία της Groupama αποφάσισε, όχι μόνον να καλύψει πλήρως τους πελάτες της που θα κάνουν χρήση των απογευματινών χειρουργείων, αλλά να τους παράσχει κι ένα «bonus», ύψους 20% του κόστους της επέμβασης, επιπλέον του νοσοκομειακού επιδόματος, όπου αυτό προβλέπεται. Αναλυτικά:

Η Groupama θα καλύπτει το 100% του κόστους που θα προκύπτει ως επιβάρυνση για τον ασθενή χωρίς παρακράτηση απαλλαγής (όταν υπάρχει), για όσους επιλέξουν αυτόν τον τρόπο νοσηλείας.

Συμπληρωματικά με το ανωτέρω, θα αποδίδεται επιπλέον:

  • Το 20% του κόστους ανά κατηγορία χειρουργικής επέμβασης (δηλαδή από 60€ για την πολύ μικρή επέμβαση έως max 400€ για την εξαιρετικά βαρεία).
  • Στις περιπτώσεις όπου το Ατομικό ή Ομαδικό συμβόλαιο προβλέπει νοσοκομειακό επίδομα, αυτό θα αποδίδεται επίσης σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου.

Όπως γράφω και ξαναγράφω, η φιλελεύθερη κυβέρνησή μας, με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις κάθετες εκσυγχρονιστικές τομές, δείχνει διατεθειμένη να συνεχίζει να αναπαύεται νωχελικά στις δάφνες του 10% μείωσης του ΕΝΦΙΑ και μέχρι στιγμής, μετά από 5 χρόνια και πολλές φρούδες ελπίδες, δε μιλάει ούτε για φοροαπαλλαγές επί των ασφαλίστρων υγείας και σύνταξης ούτε για συμπληρωματικότητα ούτε για ουσιαστικές συνέργειες μεταξύ ασφαλιστικών και δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, το κόστος περίθαλψης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχει εκτοξευθεί, οι ασφαλισμένοι που κάνουν εισαγωγή με συμβόλαιο υγείας υποβάλλονται σε πλήθος εξετάσεων και θεραπειών, οι οποίες έχουν άλλο κόστος εάν γίνουν ιδιωτικά, εάν δηλαδή δεν δηλώσεις ότι είσαι ασφαλισμένος (και μην προσπαθήσετε να το αρνηθείτε, πουλάκια μου, γιατί το έχω τσεκάρει προσωπικά) και οι πελάτες/ασφαλισμένοι μοιραία καλούνται να επιμεριστούν το κόστος του ιατρικού πληθωρισμού με αυξήσεις στα ασφάλιστρα, τις οποίες -εάν συνεχίσει έτσι το έργο- δε θα μπορούν να πληρώσουν.

Απ’ ό,τι μαθαίνω, η όλη κατάσταση έχει φέρει, για μία ακόμη φορά, στα όριά τους τούς ασφαλιστές, πολλοί εκ των οποίων ψάχνουν (και θα βρουν) και άλλους τρόπους, πλην της ρύθμισης της Groupama, για να συμμαζέψουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος περίθαλψης.

Εάν παρ’ ελπίδα πιστέψουν και οι κυβερνώντες ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, ίσως να εκλογικευτεί τόσο το θέμα της ιατρικής περίθαλψης, όσο και της αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης στην όμορφη -κατά τα άλλα- χώρα μας.

 

Μαρίνα Δρακάτου