Αρχική » Ομαδικά: Αναγκαίες οι καλύψεις Ψυχικής Υγείας
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Ομαδικά: Αναγκαίες οι καλύψεις Ψυχικής Υγείας

Το 55% των εργαζόμενων δηλώνει ότι ο εργοδότης τους πιστεύει ότι το εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ πιο υγιές ψυχικά από ό,τι πραγματικά είναι.

Τόσο ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας της Interamerican, όσο και ο Δημήτρης Καλούδης, Head Epmloyee Benefits της Howden, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της παροχής καλύψεων Ψυχικής Υγείας στις ομαδικές ασφαλίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γ. Βελιώτης: «Αν και στη χώρα μας υπάρχει ακόμη ταμπού γύρω από την ψυχική υγεία, στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη έξαρση στις ψυχικές νόσους, ιδίως σε ό,τι αφορά στην κατάθλιψη, αλλά και στην εκδήλωση πολλών ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Στα προϊόντα του μέλλοντος θα ξεκινάς το ταξίδι του ασθενούς από το digital στάδιο και θα έχεις ξεχωριστά και υπηρεσίες ψυχικής υγείας» (συνέντευξη στο τεύχος 624 – Ιδιωτική Ασφάλιση).

Συγχρόνως, ο Δ. Καλούδης, στο πλαίσιο ομιλίας του κατά το HR Symposium της KPMG (13.03.2024), αναφέρθηκε στα «δύσκολα» στατιστικά της ψυχικής υγείας όχι μόνο διεθνώς, αλλά, δυστυχώς, και στη χώρα μας: «Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από μία ψυχική διαταραχή. Δυστυχώς, μόνο το 46% λαμβάνει κάποια θεραπευτική αγωγή. Η χώρα μας κατέχει την αρνητική “πρωτιά” στην Ευρώπη, καθώς είναι η χώρα με το μεγαλύτερο στρες, καταλαμβάνοντας συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία άγχους με 71,8 στα 100. Η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφού σημείωσε ρεκόρ τόσο για αναφορές άγχους όσο και κατάθλιψης. Η Ελλάδα έχει επιπολασμό κατάθλιψης 6,52%, δηλαδή τη μεγαλύτερη αναλογία πληθυσμού που επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, την οποία θα δημοσιεύσουμε σε πλήρη έκταση στο τεύχος Μαρτίου, ο Δημήτρης Καλούδης υπογραμμίζει: «Όλοι οι Εργαζόμενοι θέλουν Καλύψεις Ψυχικής Υγείας στην Ομαδική τους Ασφάλιση. Κι αυτό είναι ένα γεγονός που κανένας εργοδότης δεν πρέπει να παραβλέπει. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας θα αρχίσουν να αναζητούν και καλύψεις ψυχικής υγείας, οι οποίες ήδη προβλέπονται στα διεθνή ασφαλιστήρια και σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στην τοπική αγορά.

Το συγκεκριμένο είδος κάλυψης θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένο και σχεδιασμένο, ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Να παρέχει δηλαδή υποστήριξη σε όλους, ακόμη και στους εργαζόμενους με ήπιο άγχος, με ψυχικό τραύμα (OCD), αλλά και αυτούς με πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάχρηση ουσιών ή οι αυτοκτονικές τάσεις. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να αφορούν και να περιλαμβάνουν και όλα τα εξαρτώμενα μέλη -συζύγους, παιδιά και εφήβους».

Μαρίνα Δρακάτου