Αρχική » για την ποιότητα φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

για την ποιότητα φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών…

Χωρίς τον φυσικό της σύμμαχο, τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, η προσπάθεια και θα καθυστερήσει και θα είναι περιορισμένη…

Αποφασισμένος να ενισχύσει το ΕΣΥ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Hans Kluge, περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η δέσμευσή μου να στηρίξω το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι απλά ισχύει, αλλά ενισχύθηκε από την πανδημία» τόνισε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών. Μαζί με τον πρωθυπουργό τη συμφωνία υπέγραψε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υγεία, μεταξύ των οποίων και ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο. Βεβαίως, παρά τις όποιες προσπάθειες, ακόμη δεν έχουμε φτάσει στον μέσο όρο της Ε.Ε., που αφορά τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.

Στο γράφημα γίνεται προφανές ότι η Ελλάδα μας βρισκόταν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τα σημερινά, τάση όμως που είχε επικρατήσει σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προφανώς είχαν προβεί σε ανάλογες περικοπές στη δημόσια υγεία, ως επακόλουθο της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η υγειονομική κρίση επανατοποθετεί το ζήτημα της δημόσιας υγείας στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και καλό θα ήταν η Κυβέρνηση να το εξετάσει, αυτή τη φορά προσανατολισμένη στη δημιουργία βιώσιμων και μακροπρόθεσμων συνεργειών και συνεργασιών, όπως αυτή μεταξύ κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης.

Αντιμετωπίζοντας κανείς τους φυσικούς συμμάχους του, ως μια αναπόφευκτη ενόχληση -για την οποία μάλιστα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να τη μεταθέσουμε στο αόριστο μέλλον-, δεν πρόκειται να λύσει ούτε γρήγορα ούτε αποτελεσματικά τα καυτά προβλήματα, που σε όλες τις άλλες χώρες, ακόμη και στη Βουλγαρία (λόγω της σχετικά πρόσφατης ένταξής της στην Ε.Ε. το λέω και χωρίς καμία διάθεση να θίξω τη χώρα ή τους πολίτες της), έχουν ήδη και προ πολλού λυθεί.