Αρχική » πονάει το City από το Brexit…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

πονάει το City από το Brexit…

Περισσότερες από 400 επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα αποδήμησαν από τη Βρετανία και μετέφεραν τις δραστηριότητές τους, το προσωπικό τους και περίπου $1,4 τρισεκατομμύρια σε κεντρικά γραφεία που ίδρυσαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το New Financial Think Tank, έρχεται περισσότερος πόνος, αφού είμαστε μόλις στο τέλος της αρχής του Brexit…

H Ευρώπη έδωσε ελάχιστα προνόμια στους Βρετανούς σε ό,τι αφορά στην άμεση πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες και δεν συμπεριλήφθηκαν στην εμπορική συμφωνία του περασμένου Ιανουαρίου και απ’ ό,τι προβλέπεται η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα οι Βρετανοί είναι να προσπαθήσουν να επανεξετάσουν το νομοθετικό τους πλαίσιο, προκειμένου να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη μοναδικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, λένε οι ειδικοί.

Περίπου 7.400 θέσεις εργασίας «μετακόμισαν» από τη Βρετανία ή δημιουργήθηκαν στα νέα κεντρικά της Ε.Ε., ενώ οι τραπεζίτες δήλωσαν πως ο μόνος λόγος καθυστέρησης της μετοίκισης του προσωπικού τους είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω Covid-19.

Πρώτη ωφελημένη πόλη είναι το Δουβλίνο, στο οποίο μεταφέρθηκαν 135 επιχειρήσεις και ακολουθεί το Παρίσι με 102, το Λουξεμβούργο με 95, η Φρανκφούρτη με 63 και το Άμστερνταμ με 48.

Οι τράπεζες έχουν μεταφέρει μέχρι στιγμής -από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη- κεφάλαια ύψους £900 εκατομμυρίων, ενώ οι ασφαλιστές και οι διαχειριστές διαθεσίμων πάνω από £100 εκατομμύρια, μειώνοντας σημαντικά τη φορολογητέα ύλη του Η.Β.

Οι προβλέψεις θέλουν τη Φρανκφούρτη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων και το Παρίσι τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ το Άμστερνταμ πλησιάζει το Λονδίνο σε επίπεδο χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Αποκαρδιωτικός είναι ο αριθμός των μικρότερων σε μέγεθος ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εταιριών, που σκοπεύουν να ιδρύσουν θυγατρικές στο Λονδίνο: 300 με 500, από 1.000 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Προφανώς και το City θα παραμείνει το κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης στο μέλλον, αλλά η επιρροή του θα φθίνει σταδιακά, με τη συνεχή μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών των 26 δισεκατομμυρίων λιρών, που αφορά τις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.