Αρχική » εφάπαξ… σε 9 δόσεις!
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

εφάπαξ… σε 9 δόσεις!

ή που πάτε κ. Τσακλόγλου με τις εξαγγελίες περί επικούρησης

O EΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης & Περίθαλψης), ενημέρωσε -με μεγάλη χαρά- τους δημοσιογράφους μέλη του ότι το «εφάπαξ στους δικαιούχους θα καταβάλλεται πλέον σε τακτές και ισόποσες δόσεις ανά δύο μήνες»!

Και εξηγεί ο Οργανισμός:

«Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ, η πρώτη δόση του εφάπαξ θα καταβάλλεται με την έγκριση της απονομής του και θα αποπληρώνεται σε 9 διμηνιαίες δόσεις.

Δηλαδή, όλο το ποσό θα αποπληρώνεται σε 1 έτος και 6 μήνες και όχι σε δύο έτη, όπως ίσχυε έως τώρα. Μάλιστα ο ασφαλισμένος θα ξέρει εξ αρχής ακριβώς το ποσό που θα λαμβάνει ανά δίμηνο, το οποίο αντιστοιχεί στο 11,11 % του συνολικού ποσού που του έχει απονεμηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το εφάπαξ καταβαλλόταν σε δόσεις (10-15% επί του συνόλου), τρεις φορές ετησίως, με κάθε δόση να προϋποθέτει απαραιτήτως απόφαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ».

Φανταστείτε, τώρα, τι θα γινόταν από τους δημοσιογράφους, εάν κάποια ασφαλιστική εταιρία αποφάσιζε ότι θα απέδιδε στους δικαιούχους ενός επενδυτικού ή συνταξιοδοτικού προγράμματος το εφάπαξ σε 9 δόσεις…

Πόλεμος…

Δυστυχώς, πουλάκια μου, οι κυβερνώντες (όλοι όσοι έχουν περάσει και μάλλον και όσοι μέλλει να περάσουν), δεν λένε να συνετιστούν και να δουν πέρα από την κρατική μύτη τους. Οι εποχές έχουν αλλάξει και το θέμα της κεφαλαιοποίησης των επικουρικών συντάξεων ΔΕΝ θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε ένα ακόμη φιάσκο της κοινωνικής ασφάλισης, που πραγματικά, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο «κοινωνική» είναι τελικά…

Γιατί νομίζω πως το να έχει το δικαίωμα, το όποιο Ταμείο, να αποφασίζει πότε και σε πόσες δόσεις θα σου δώσει τα χρήματα που είναι δικά σου, που αντικατοπτρίζουν πολλά χρόνια εργασίας και καταβολής εισφορών, ΜΟΝΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ δεν είναι…

Έχουμε πλέον καταλύσει κάθε έννοια, κάθε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και κάθε λογική.

Έχουμε βαφτίσει τις δόσεις σε εφάπαξ και αποστερούμε τη δυνατότητα από τους ανθρώπους που έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να αποσυρθούν από τον εργασιακό στίβο, να εισπράξουν one off τα χρήματά τους και να τα διαχειριστούν με όποιον τρόπο θέλουν.

Έχουμε εθιστεί τόσο πολύ στις καθυστερήσεις καταβολής των συντάξεων και στην αναλγησία των υπευθύνων, γιατί αναλγησία είναι να μην σκέφτεσαι το πώς θα ζήσει ο δικαιούχος της σύνταξης αυτά τα 2 έως 5 χρόνια που περνάνε μέχρι να μπουν τα πρώτα χρήματα στον λογαριασμό του, που όλα αυτά μας φαίνονται φυσιολογικά.

Kαι τέλος, είναι πραγματικά εξωφρενικό να χρειάζεται για κάθε δόση του εφάπαξ σου, να έχει προηγηθεί η έγκριση του ΔΣ του Επικουρικού Ταμείου…

Κατά τα άλλα, είμαστε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981… Λέμε τώρα…