Αρχική » H NN, η METLIFE και η διαφορετική φιλοσοφία ΗΠΑ – Ευρώπης
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

H NN, η METLIFE και η διαφορετική φιλοσοφία ΗΠΑ – Ευρώπης

Στο καυτό ξεκίνημα της θερινής περιόδου, το «ξεκαθάρισμα» της περιμέτρου κυριαρχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης συνεχίζεται ακάθεκτο, με τις αμερικανικές ασφαλιστικές να αποσύρονται από τη Γηραιά Ήπειρο και τους Ευρωπαίους ασφαλιστές να εγκαταλείπουν το «αμερικάνικο όνειρο» και να εστιάζουν στην ισχυροποίηση της θέσης τους εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Για τους παγκόσμιους κολοσσούς της Αμερικής το ολοένα και αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με το κουρασμένο δημογραφικό της Ευρώπης, οι σοβαρές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, αλλά και οι μεγάλες διαφορές στην κουλτούρα αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την πώληση των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές πιέζονται από τους μετόχους να επιδείξουν όχι μόνον κέρδη, αλλά και την ευρωστία τους, με μια πιο επιθετική πολιτική σε επίπεδο ανάπτυξης εργασιών, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σε ό,τι αφορά στο επικείμενο deal ΝΝ – Metlife, προς το παρόν και οι δύο πλευρές στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά πέραν αυτού «no comments».

Αυτό πάντως που θεωρώ ότι είναι επιβεβαιωμένο είναι η πρόθεση και των δύο μερών να δημιουργήσουν έναν ιδιαιτέρως δυναμικό οργανισμό, που θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και νέες προοπτικές, τόσο για τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους των πωλήσεων, όσο και για τους ασφαλισμένους.

Αν βεβαίως όλα πάνε καλά, μια που όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες τέτοιων διαπραγματεύσεων.