Αρχική » Η κλιματική αλλαγή απειλεί μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου
Tι γίνεται στον κόσμο

Η κλιματική αλλαγή απειλεί μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου

Μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου κινδυνεύουν να αχρηστευτούν από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν τα Lloyd’s.

Τα λιμάνια της Σαγκάης, του Χιούστον και του Λάζαρο Καρντένας (Μεξικό), τρία από τα μεγαλύτερα του κόσμου, θα τεθούν εκτός λειτουργίας με αύξηση της στάθμης της θάλασσας μόλις κατά 40 εκατοστά. Από τα 3.800 λιμάνια του κόσμου, το ένα τρίτο βρίσκονται σε τροπικές ακτές, οι οποίες υφίστανται τις βαρύτερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Ναι, εάν τα κράτη δράσουν εγκαίρως, επενδύοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των λιμανιών τους και των αποθηκευτικών χώρων που περιλαμβάνουν, με τη δημιουργία επαρκών συστημάτων προστασίας από την ανερχόμενη άνοδο της στάθμης του νερού, όπως αυτό που έχει κατασκευαστεί π.χ. στο λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα επί δεκαετίες. Μιλάμε για το φράγμα Maeslant, μία από τις μεγαλύτερες κινητές κατασκευές στη γη, το οποίο αποτελείται από δύο πύλες μήκους 210 μέτρων η κάθε μία, οι οποίες σε περίπτωση ανάγκης συγκρατούνται κλειστές από δύο ατσάλινες μπάρες μήκους 237 μέτρων και αποκόβουν το Ρότερνταμ από τη Βόρειο Θάλασσα.

Παράλληλα βέβαια με τα μέτρα προστασίας των λιμανιών, η καταστροφή θα αποφευχθεί εάν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η παγκόσμια ναυτιλία ευθύνεται για το 3% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οπότε ο δραστικός περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την κίνηση των πλοίων θα συμβάλει σημαντικά στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και της έλευσης των επιπτώσεων που αυτή συνεπάγεται.

 

Πέπη Μοίραλη

 

Πηγή: Insurance Journal