Αρχική » Υποτονικές και το β’ τρίμηνο του 2023 οι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital
Tι γίνεται στον κόσμο

Υποτονικές και το β’ τρίμηνο του 2023 οι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της KPMG “Venture Pulse”, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC συνέχισαν να συρρικνώνονται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το β’ τρίμηνο του 2023, από τα $86,2 δισ. μέσω 10.121 συναλλαγών το α’ τρίμηνο στα $77,4 δισ. μέσω 7.783 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023. Η αύξηση των επιτοκίων, ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός απαιτητικού τριμήνου για τις επενδύσεις VC ανεξαρτήτως περιοχής, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC συγκεντρώθηκε στην αμερικανική ήπειρο, με επενδύσεις ύψους $42,9 δισ., μεταξύ τους έξι συμφωνίες-μαμούθ αξίας άνω των $400 εκ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας μόλις τα $20,1 δισ., καθώς οι Κινέζοι επενδυτές συνέχισαν να αναβάλλουν τις μεγάλες συμφωνίες. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρέμειναν επίσης στο περιθώριο, με πτώση για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο και συνολικές επενδύσεις ύψους $13,5 δισ.

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner, Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα σχολιάζει σχετικά: «Η επενδυτική δραστηριότητα στο παγκόσμιο οικοσύστημα Venture Capital παραμένει υποτονική και το β’ τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού ρίσκου, των υποτονικών μακροοικονομικών δεικτών και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης. Παρότι κλάδοι όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εναλλακτική ενέργεια συνεχίζουν να είναι ιδιαίτεροι ελκυστικοί για άντληση κεφαλαίων, ο συνολικός όγκος και η αξία των συναλλαγών -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- παραμένει σε καθοδική τάση, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Σε αυτή τη βάση, δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τις προβλεπόμενες επιδόσεις του γ’ τριμήνου τόσο στις συναλλαγές χρηματοδότησης, όσο και αποεπένδυσης»