Αρχική » Κίνητρα, κίνητρα, κίνητρα!
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Κίνητρα, κίνητρα, κίνητρα!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΙΑ, στις αρχές του φθινοπώρου η κυβέρνηση θα εστιάσει στον κλάδο μας, με στόχο να προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις και μεταβολές, προκειμένου όχι μόνο να επιτευχθεί σύγκλιση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και να προκριθούν οι συνέργειες μεταξύ κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης, αρχικά στην υγεία όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρο Κωνσταντά «η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη σημαντική ροή επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, άμεσα ή έμμεσα -με τις πρόσφατες εξαγορές των Εθνική Ασφαλιστική, ΑΧΑ, ΜetLife να ξεπερνούν σε πρώτο επίπεδο το μισό δισ. ευρώ- και να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο ανάπτυξης των εργασιών, αλλά και ενδυνάμωσης του κοινωνικού ρόλου που καλούνται εξ ορισμού να διαδραματίσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής «πρώτη προτεραιότητα είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τον κλάδο ζωής, με έμφαση στα προγράμματα Υγείας, Σύνταξης/Επένδυσης, χωρίς να ξεχνάμε τα προϊόντα προστασίας (θάνατο, ανικανότητα), τα οποία διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση του ατόμου και της οικογένειας». Η λίστα των ασφαλιστών περιστρέφεται γύρω από χρόνια αιτήματα, αλλά και νέες ανάγκες, οποίες άπτονται των σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

Η βασική λίστα, σύμφωνα με τον Σταύρο Κωνσταντά, εκτός από τις φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνει:

  • τη φορολογική εναρμόνιση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα όσα ισχύουν για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και βεβαίως τη δυνατότητα δραστηριοποίησης των ασφαλιστικών εταιριών στη νέα επικουρική ασφάλιση, όπως αυτή θα ισχύσει από 1.1.22
  • τη δημιουργία συνεγγυητικού ταμείου φυσικών καταστροφών, έστω μόνο με υποχρεωτική την ασφάλιση σεισμού σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την επέκταση της υποχρεωτικότητας για πλημμύρες και πυρκαγιές, αφού και στη χώρα μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν πλέον ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά γεγονός.
  • κίνητρα, προκειμένου οι ασφαλιστικές να εντατικοποιήσουν τις επενδύσεις τους σε ESG funds (Environment, Social, Governance).

Κλείνοντας ο Στ. Κωνσταντάς πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, δεν έχει πλέον κανένα επιχείρημα αμφισβήτησης της φερεγγυότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, των σύγχρονων και καίριων προϊόντων και υπηρεσιών και του πολυεπίπεδου κοινωνικού ρόλου των ασφαλιστικών εταιριών. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την ελληνική οικογένεια, να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας και να απαλλάξουμε κράτος και φορολογούμενους από τις αποζημιώσεις των φυσικών καταστροφών. Τόσο εμείς οι άνθρωποι της Εθνικής Ασφαλιστικής, όσο και το σύνολο του κλάδου μας θεωρούμε ότι η υιοθέτηση έστω και μερικών από αυτά τα μέτρα θα επιφέρει θεαματικές βελτιώσεις στην οικονομία και στη δημόσια διοίκηση, αλλά κυρίως θα κάνει πιο ασφαλή και πιο ανθρώπινη την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και Έλληνα».