Αρχική » Και από πού και ποιον θα τ’ αγοράζουν;;;
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Και από πού και ποιον θα τ’ αγοράζουν;;;

Επανέρχεται στο προσκήνιο από πλευράς Commission το ζήτημα της κατάργησης της προμήθειας διαμεσολάβησης στα unit linked. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβάλλοντας ως επιχείρημα την προστασία του αποταμιεύματος των καταναλωτών ασφαλισμένων, θεωρεί ικανή και αναγκαία συνθήκη την κατάργηση του προμηθειακού καθεστώτος και την αντικατάστασή του από προσυμφωνημένη αμοιβή συμβούλου, το λεγόμενο fee, το οποίο θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον πιστοποιημένο επαγγελματία που θα προτείνει την αγορά ενός τέτοιου επενδυτικού οχήματος.

Ο αντίλογος της Insurance Europe είναι και άμεσος και συγκεκριμένος: μία τέτοια απαγόρευση αφ’ ενός θα δυσχέραινε την πρόσβαση των καταναλωτών σε επενδυτικά προϊόντα και αφ’ ετέρου θα υπονόμευε τους στόχους της Λιανικής Επενδυτικής Στρατηγικής (Retail Investment Strategy -RIS).

Στο πλαίσιο αυτό το συλλογικό όργανο των Ευρωπαίων ασφαλιστών αντιπροτείνει μέτρα που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, θα διασφαλίσουν την αξία των χρημάτων που επενδύονται και θα στοχεύουν στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των καταναλωτών, ως την καλύτερη και με το πλέον μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα λύση.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Insurance Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών προϊόντων (ασφαλιστική κάλυψη, εγγυημένες αποδόσεις ή μηχανισμοί προστασίας κεφαλαίου, ευελιξία στην καταβολή του ασφαλίστρου), τη διαφοροποίηση στη λειτουργία της κάθε ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς και το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιζητούν τη συμβουλή ενός επαγγελματία, όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε μία επένδυση.

Με την ΙDD έχουν ήδη επιβληθεί αυστηροί κανόνες σε ό,τι αφορά στη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών και, βεβαίως, η Οδηγία αφήνει το περιθώριο στα κράτη-μέλη να οριοθετήσουν περαιτέρω την αγορά, εάν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Όπως αντιλαμβάνεστε, χρυσούλια μου, οι Βρυξέλλες έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι κι όταν αποφασίζουν «υπέρ» του καταναλωτή, δύσκολα κάνουν πίσω, όσο παράλογες κι αν είναι οι θέσεις κι οι αντιλήψεις τους. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα ακολουθήσουν τη μέση οδό, θα προχωρήσουν δηλαδή σε ρυθμίσεις για το ύψος της προμήθειας ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε unit linked.

 

Μαρίνα Δρακάτου