Αρχική » Ο Σταύρος γνωρίζει…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Ο Σταύρος γνωρίζει…

Και μάλιστα πολύ καλά, πουλάκια μου, σε αντίθεση με την απελθούσα προκάτοχό του Ιωάννα Σεληνιωτάκη, η οποία κατά το αποχαιρετιστήριο προς τιμήν της cocktail δήλωσε ευθαρσώς, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΙΑ, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τον κλάδο μας, αλλά σιγά σιγά βελτιώθηκε. Ειλικρινά, τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τους ανθρώπους, τα στελέχη, τους επικεφαλής που έχουν, πώς να το περιγράψω τώρα, το κουράγιο, τα κότσια, την άγνοια κινδύνου, να αναλάβουν τόσο νευραλγικές θέσεις, χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο.

Ο Σταύρος Κωνσταντάς, βεβαίως, που τη διαδέχτηκε, το γνωρίζει πολύ καλά, πληρέστατα και σε όλο του το μήκος και πλάτος. Από τα stress tests και τους δείκτες φερεγγυότητας, μέχρι τα δέντρα και τους μαύρους κωδικούς της διαμεσολάβησης.

Και νομίζω ότι είναι και ο μόνος που θα μπορέσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ΙDD, επαναφέροντας τη συνεργασία πρακτόρων και μεσιτών σε προμηθειακή βάση, καταργώντας δηλαδή την παγκόσμια πρωτοτυπία της ελληνικής «ερμηνείας» της ευρωπαϊκής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οι δύο κατηγορίες διαμεσολαβούντων να επικοινωνούν μεταξύ τους και η όποια μεταξύ τους συνεργασία ανταμείβεται αποκλειστικά με bonus σύστασης, το οποίο επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ, τον οποίο δεν μπορούν και να εκπέσουν, αφού οι ασφαλιστικές εργασίες δεν εμπεριέχουν έμμεση φορολόγηση. Η κίνηση αυτή θα απελευθερώσει σημαντική και ποιοτική ενέργεια σε όλα τα επίπεδα της διαμεσολάβησης και θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους καταναλωτές, αφού θα τους δώσει πολύ ευκολότερη και, κυρίως, αβίαστη πρόσβαση σε όλο το φάσμα των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, θεωρώ, ότι ο νέος επόπτης της αγοράς μας έχει βιώσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από το σύστημα των εξετάσεων για τις άδειες των διαμεσολαβούντων, με κυρίαρχο αυτό της γεωγραφικής εναλλαγής -μια εξεταστική στην Αθήνα, η επόμενη (μετά από 6 μήνες) στη Θεσσαλονίκη, σε μία εποχή όπου η τεχνολογία επιτρέπει απομακρυσμένα ακόμη και διδακτορικά. Ο Σταύρος Κωνσταντάς, με την εμπειρία του στα δίκτυα και στην ούτως ή άλλως «επώδυνη» για τους managers διαδικασία στρατολόγησης, πιστεύω πως θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του σημερινού καθεστώτος των εξετάσεων. Και όταν λέω απλοποίηση, εννοώ απλοποίηση και σε καμία περίπτωση απλούστευση. Γιατί η συγκεκριμένη δουλειά είναι από τις πλέον σοβαρές και υπεύθυνες και δεν χωράει ούτε εκπτώσεις ούτε υπεκφυγές σε γνωστικό επίπεδο.

Μαρίνα Δρακάτου