Αρχική » και για να υπερθεματίσω…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

και για να υπερθεματίσω…

Το Συνεγγυοδοτικό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Τουρκίας -ναι της Τουρκίας, καλά διαβάσατε-, το TCIP, κατέβαλε σε αποζημιώσεις συνολικά €200 εκ. στα 20 χρόνια (και πάλι καλά διαβάσατε) της λειτουργίας του, με το μεγαλύτερο ποσό, περίπου €150 εκ., να έχει διοχετευθεί στους πληγέντες των δύο μεγάλων σεισμών, που συγκλόνισαν τη γείτονα χώρα κατά το 2020.

Συγκεκριμένα από τη σεισμική ακολουθία των 6,7 ρίχτερ στις 24.01.2020 σοβαρές καταστροφές έπληξαν τα αστικά κέντρα Elazig and Malatya, καθώς και 19 μικρότερες πόλεις και πάνω από 200 χωριά. Μόνον στα δύο αστικά κέντρα κατέρρευσαν 87 πολυκατοικίες, άλλες 1.287 κρίθηκαν κατεδαφιστέες, ενώ 25 χωριά ισοπεδώθηκαν ολοσχερώς.

Ο απολογισμός του σεισμού στο Αιγαίο, βορειοανατολικά της Σάμου, προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στη Σμύρνη, όπου δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν, 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 1.034 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ 15.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Στατιστικά, πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σεισμικό γεγονός του 2020.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο συντονιστής του TCIP Erdal Turgut δήλωσε ότι οι δύο αυτοί μεγάλοι σεισμοί του 2020 αφύπνισαν τον τουρκικό λαό: «Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι κατοικίες συμμετέχουν στην υποχρεωτική ασφάλιση σεισμού και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την αυξημένη ανταπόκριση που έχει η καμπάνια ενημέρωσης που κάνουμε για τον σκοπό αυτόν».

Αυτή τη στιγμή περίπου το 56% των κατοικιών της Τουρκίας έχει ασφάλιση σεισμού, ποσοστό που διαφοροποιείται ανά περιφέρεια με το Καραντενίζ (στη Μαύρη Θάλασσα) να βρίσκεται στο 44,8% και την περιοχή του Μαρμαρά στο 68%.