Αρχική » Καυτό ξεκίνημα για τον Ιούλιο
Tι γίνεται στον κόσμο

Καυτό ξεκίνημα για τον Ιούλιο

Ως η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη χαρακτηρίστηκε η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Ήδη ο περασμένος Ιούνιος έχει χαρακτηριστεί και αυτός ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, γεγονός που οφείλεται αφ’ ενός στην κλιματική αλλαγή και αφ’ ετέρου στο ξεκίνημα του φαινομένου El Niño.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ): «Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η θερμότερη στην ιστορία, σύμφωνα με τις μετρήσεις μας. Καταγράφονται θερμοκρασίες-ρεκόρ τόσο στη στεριά όσο και στους ωκεανούς, γεγονός που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και το περιβάλλον».

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αναμένουμε να σημειωθούν νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, καθώς το φαινόμενο El Niño βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο φέτος όσο και το 2024», σχολίασε ο Christopher Hewitt, διευθυντής του ΠΜΟ, προσθέτοντας πως η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας άγγιξε επίπεδα ρεκόρ τόσο το Μάιο όσο και τον Ιούνιο. «Δεν υπερθερμαίνεται όμως μόνο η επιφάνεια, αλλά ολόκληροι οι ωκεανοί, απορροφώντας ενέργεια που θα παραμείνει εκεί για εκατοντάδες χρόνια», κατέληξε.

Είναι δυστυχώς γεγονός πως φέτος καταρρίπτονται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Η Ισπανία ήδη πλήττεται από ξηρασία, ενώ καύσωνες «ψήνουν» τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ιράκ και οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά ξεπερνούν τις 670, πνίγοντας με καπνούς τόσο τον Καναδά όσο και τις γειτονικές πολιτείες των ΗΠΑ. Εμείς εδώ αναμένουμε τον πρώτο μας επώνυμο καύσωνα. Κλέων το όνομα αυτού και μας φέρνει 45άρια.

 

Πηγή: The Guardian