Αρχική » Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για παραβίαση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
Tι γίνεται στον κόσμο

Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για παραβίαση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ με την αιτιολογία ότι καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για να εφαρμόσει μονοπωλιακή πολιτική στον τομέα της διανομής εφαρμογών music streaming στους χρήστες των iPhone και iPad. Συγκεκριμένα η Επιτροπή διαπίστωσε πως η Apple απαγόρευε στους δημιουργούς των εφαρμογών να ενημερώνουν τους χρήστες των συσκευών της σχετικά με την ύπαρξη φθηνότερων διαθέσιμων επιλογών σε άλλες διαδικτυακές τοποθεσίες, πλην του App Store, μέσω του οποίου διανέμονται κατ’ αποκλειστικότητα οι παντός είδους εφαρμογές στους χρήστες των συσκευών της. Η Apple έχει τον απόλυτο έλεγχο της εμπειρίας των χρηστών, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις στους δημιουργούς των εφαρμογών, προκειμένου να τις συμπεριλάβει στο App Store.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πολιτική της Apple επηρέαζε αρνητικά τα συμφέροντα των χρηστών των συσκευών της, καθώς αυτοί δεν ήταν σε θέση να παίρνουν σωστές αποφάσεις έχοντας στη διάθεσή τους την απαραίτητη πληροφόρηση.

Η Αpple εφάρμοζε αυτή την παράνομη τακτική επί σχεδόν μία δεκαετία, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες iPhone και iPad να έχουν καταβάλει σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές σε εφαρμογές music streaming, λόγω της μεγάλης προμήθειας που χρεώνει η Apple στους δημιουργούς των εφαρμογών, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ανάλογα και το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας όταν κανείς την αποκτά μέσω του App Store