Αρχική » σεξουαλική παρενόχληση αλά γαλλικά
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

σεξουαλική παρενόχληση αλά γαλλικά

Τις απόψεις μου για το #metoo τις έχω εκθέσει σε προηγούμενο Δεν Πάθαμε, αλλά ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, όπου το φλερτ και η ανοιχτή «πρόσκληση» ερωτικού ενδιαφέροντος θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν δραστικά και οι αρχές γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές.

Πρόσφατα το Εφετείο των Παρισίων ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση συκοφαντικής δυσφήμησης εναντίον της δημοσιογράφου Sandra Muller, η οποία και δημιούργησε το #balancetonporc (εκθέστε το γουρούνι σας) για να περιγράψει τις δράσεις του τηλεοπτικού στελέχους Eric Brion.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 κλήθηκε με δικαστική απόφαση να καταβάλει €15.000 στον Brion, ως αποζημίωση για τα σεξουαλικής φύσης σχόλιά του, που η ίδια ανέβασε στο Twitter. Το δικαστήριο τότε αποφάνθηκε ότι η Muller δεν προσκόμισε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Brion, βέβαιος για την έκβαση της υπόθεσης, είχε παραδεχτεί τότε ότι έκανε ανάρμοστα σχόλια, αλλά ισχυρίστηκε ότι ζήτησε συγγνώμη με γραπτό μήνυμα, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Επιπλέον, οι δικηγόροι του υπογράμμισαν ότι αυτά τα σχόλια επ’ ουδενί αποτελούν παρενόχληση, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία προϋποθέτει επαναλαμβανόμενη και μεγάλη πίεση.

Όμως το Εφετείο είχε άλλη άποψη και ανέτρεψε την απόφαση: Ακόμη κι αν ο Eric Brion έτυχε να είναι ο πρώτος άντρας που υπέφερε τις συνέπειες της δημόσιας έκθεσής του από το #balancetonporc, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Sandra Muller έδρασε καλή τη πίστη.

Ο δικηγόρος της Muller, Jade Dousselon, αναφέρθηκε στην απόφαση αυτή ως «ιστορική νίκη» για τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και ως «τεράστια ανακούφιση» για την πελάτισσά του. «Το Εφετείο στην πραγματικότητα λέει στα θύματα, σε όλες και όλους που τόλμησαν να μιλήσουν και που είπαν την αλήθεια, ότι δεν πρόκειται να καταδικαστούν» καταλήγει ο Dousselon.

H Μuller κατέθεσε αγωγή κατά του Brion τον Οκτώβριο του 2017, στο ζενίθ του αμερικανικού κινήματος #MeToo με επίκεντρο τους βιασμούς και τη γενικότερη εκμετάλλευση των γυναικών από τον μεγιστάνα του κινηματογράφου Harvey Weinstein.

Ξεκίνησε το #balancetonporc ως αφύπνιση των Γαλλίδων που έχουν υποστεί παρόμοιες κακοποιητικές συμπεριφορές και κατηγόρησε τον Brion ότι το 2012 στις Κάννες της είπε: Έχεις μεγάλο στήθος. Είσαι ο τύπος γυναίκας που μου αρέσει. Σου υπόσχομαι ότι όλο το βράδυ θα έχεις πολλαπλούς οργασμούς.

Ο Brion, πρώην επικεφαλής του τηλεοπτικού καναλιού Equidia, παραδέχτηκε πως ναι μεν έκανε αυτά τα ανάρμοστα σχόλια, αλλά πως τα σχόλια αυτά δεν αποτελούν ικανό λόγο για να τον εκθέσει δημοσίως η δημοσιογράφος για σεξουαλική επίθεση.

Συμπέρασμα. Προσέχουμε, πουλάκια μου, τι λέμε και κυρίως τι γράφουμε. Προσέχουμε διπλά, όταν πιούμε ένα δυο ποτά παραπάνω. Και κυρίως πριν πούμε κάτι, σκεφτόμαστε ότι στη θέση του ατόμου που βρίσκεται απέναντί μας θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί κάποιος οικείος μας -η κόρη μας, ο γιός μας, τα αδέλφια και οι σύζυγοί μας. Όλα χρειάζονται τον τρόπο τους. Και όπως έλεγαν, παλαιότερα τουλάχιστον, οι Γάλλοι «noblesse oblige» – η ευγένεια υποχρεώνει… Καλό μας μήνα!