Αρχική » Σε 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα
Tι γίνεται στον κόσμο

Σε 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος της Ουκρανίας, κ. Ruslan Strilets, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Η κατάρρευση του φράγματος στις 6 Ιουνίου προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία και στα εδάφη της Χερσόνας, που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 50 άνθρωποι και να καταστραφούν σπίτια και αγροτικές εκτάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Strilets στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή από το Φεβρουάριο του 2022 που οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία. «Κάποιες καταστροφές είναι αμετάκλητες. Ολόκληρα οικοσυστήματα παρασύρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων 20.000 ζώων, μεταξύ των οποίων και κάποια σπάνια ενδημικά είδη που διαβιούσαν μόνο στη νότια Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός δε διευκρίνισε πώς αναλύεται το ποσό του 1,2 δισ., αλλά ανέφερε πως περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς πόσιμο νερό, καθώς τα αποθέματα της Καχόβκα μειώθηκαν κατά τα τρία τέταρτα και τα συντρίμμια τα φράγματος θα μεταφερθούν από τα νερά που ξεχύθηκαν σε άλλες χώρες. «Η Ευρώπη θα βρει ρωσικές νάρκες στις ακτές της» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την καταστροφή του φράγματος -το οποίο σημειωτέον είχε κατασκευαστεί την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης- που βρίσκεται σε περιοχή που έχει περάσει υπό την κατοχή των Ρώσων από το ξεκίνημα σχεδόν του πολέμου. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία. Μία διεθνής ομάδα νομικών, οι οποίοι συνδράμουν τους Ουκρανούς εκπροσώπους της δικαιοσύνης που ερευνούν την υπόθεση, υποστηρίζουν πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος να προκλήθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν οι Ρώσοι.

 

Πηγή: Advisen Europe
φωτογραφία: www.naftemporiki.gr