Αρχική » Σκληρός ο κλάδος Περιουσίας
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Σκληρός ο κλάδος Περιουσίας

Με αυξήσεις της τάξης του 10% συνεχίζει να κινείται ο κλάδος Περιουσίας, ενώ οι ασφαλίσεις Ευθύνης βρίσκονται προς το παρόν σε μονοψήφια άνοδο. Οι κλάδοι χρηματοοικονομικών ευθυνών (D&O, PI-FL) δείχνουν μία σχετική αποκλιμάκωση, εμφανίζοντας πιο εκλογικευμένα ποσοστά αύξησης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, κυρίως λόγω της ένταξης 20 νέων ασφαλιστικών παικτών κατά την τελευταία 2ετία, γεγονός που αύξησε σημαντικά το capacity, αλλά και το risk appetite του συγκεκριμένου κλάδου.

Από την άλλη η ασφάλιση κατά κινδύνων Κυβερνοχώρου παραμένει στην υψηλότερη θέση του συγκριτικού πίνακα, παρά την αισθητή μείωση στο ποσοστό της αύξησης των ασφαλίστρων σε σχέση με το 2022.

Τώρα, η αντασφαλιστική αγορά προχώρησε στις αρχές Απριλίου σε αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 40-60% σε ό,τι αφορά στους καταστροφικούς κινδύνους. Και το καλύτερο είναι ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν στα μη ζημιογόνα χαρτοφυλάκια… Γιατί σε αυτά που έχουν βεβαρημένο παρελθόν οι αυξήσεις αγγίζουν και το 100%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην «ανορεξία» που επιδεικνύουν οι αντασφαλιστές για τους καταστροφικούς κινδύνους, η οποία εκτός από την κατακόρυφη άνοδο των ασφαλίστρων συνοδεύεται και από σκληρότερους όρους, προϋποθέσεις και δομικές αλλαγές στην κάλυψη. Ο περιορισμένος αριθμός των παικτών και η έλλειψη «φρέσκου» κεφαλαίου φαίνεται ότι θα αποτελέσει την παγιωμένη νέα πραγματικότητα στον συγκεκριμένο κλάδο, που θα συνεχίσει να ζητά αυξημένα ασφάλιστρα, όσο εντείνονται τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

 

Μαρίνα Δρακάτου