Αρχική » Αλίμονο στους νέους…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Αλίμονο στους νέους…

Στο 31,4% η ανεργία νέων στην Ελλάδα το 2022, καταγράφοντας ένα ακόμη (μετά τα τροχαία) αρνητικό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συγκεκριμένο ποσοστό αφορά στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 15-24 ετών. Το φαινόμενο είναι απ’ ό,τι φαίνεται «Μεσογειακό» (κάτι σαν την αναιμία, δηλαδή), αφού μας ακολουθεί πιστά η Ισπανία με ποσοστό 29,8% και τρίτη κατά σειρά η Ιταλία με 23,7%.

Βεβαίως, οι Γερμανοί καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό (5,9%), αφού η γνωστή ρήση Arbeit macht Frei είναι, πώς να το κρύψομεν άλλωστε, συνυφασμένη με την κουλτούρα τους. Η Τσεχία, η Ολλανδία, η Μάλτα και για πρώτη χρονιά και η Αυστρία διατηρούν χαμηλά ποσοστά κάτω του 10%.

Τώρα, για να είμαστε και λίγο πιο ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η ανεργία στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει πολύ να κάνει και με τη μεσογειακή κουλτούρα και νοοτροπία των μαμάδων, αλλά και των μπαμπάδων… Αυτό το «κουράζεται πολύ το παιδί», «γιατί να δουλέψει για €700;», «τόσες σπουδές έκανε, σιγά μην πάει για δουλειά στα νησιά», επαναλαμβάνεται ως mantra, από τους Έλληνες γονείς κάθε κοινωνικής και οικονομικής διαστρωμάτωσης. Αυτό που έλεγε ο παππούς μου «καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να μην δουλεύεις», φαίνεται ότι δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, που πλήττεται από τη νόσο των Καρντάσιανς και του Tik Tok και θεωρεί ότι η δουλειά είναι ντροπή. Πώς αλλιώς μπορείτε να μου εξηγήσετε ότι την αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.

Και δεν μιλάω για ελλείψεις μόνον σε καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρου ή λαντζέρηδες, αλλά και σε ειδικότητες που χρειάζονται και ειδικές γνώσεις και ευρύτερη κατάρτιση και εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις ήταν αυτή του Sommelier (57% ή 361 άτομα), ακολουθούμενη από τα στελέχη Guest Relations (41% ή 1.083) και τους βοηθούς Receptionist (35% ή 1.393).

 

Μαρίνα Δρακάτου