Αρχική » Σουέζ: Περιορισμένες οι ίδιες ζημίες, αλλά και οι αποζημιώσεις για διακοπή εργασιών
Tι γίνεται στον κόσμο

Σουέζ: Περιορισμένες οι ίδιες ζημίες, αλλά και οι αποζημιώσεις για διακοπή εργασιών

Οι ζημιές που σχετίζονται με την καθυστέρηση των πλοίων στη διώρυγα του Σουέζ λόγω της προσκόλλησης του Ever Gιven και που αφορούν στη δική τους ασφάλιση, καθώς και οι καλύψεις BI (Διακοπής Εργασιών) στα συμβόλαια των προμηθευτών αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένες, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service.

Κυρίως γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό της ασφάλισης Ευθυνών και Διακοπής Εργασιών συνδέεται με υλικές ζημιές, λέει η Moody’s.

Επιπλέον, σημαντικό τμήμα της Διακοπής Εργασιών έχει συνήθως μια περίοδο απαλλαγής, οπότε οι αποζημιώσεις ξεκινούν μετά τη λήξη αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με την Moody’s το ατύχημα θα έχει μηδενικές επιπτώσεις στις ασφαλιστικές, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται αντιμέτωπες με αβεβαιότητα ως προς τον βαθμό έκθεσής τους. Ήδη, όμως, η αποκατάσταση της διέλευσης της διώρυγας έχει μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο μεγάλων και διευρυμένων ζημιών, με εξαίρεση βέβαια αυτές που συνδέονται άμεσα με το συμβάν.

Το ατύχημα του Ever Given, το οποίο ανήκει στην ιαπωνική ναυτιλιακή Shoei Kisen Kaisha Ltd. και ασφαλίζεται στην τοπική αγορά, έτσι όπως εξελίχθηκε θα έχει μικρής κλίμακας επιπτώσεις στην αξιολόγηση των ιαπωνικών ασφαλιστικών P/C, κυρίως λόγω των περιορισμένων ζημιών στο ίδιο το σκάφος. Εκτός αυτού, πάγια τακτική των Ιαπώνων ασφαλιστών είναι να χρησιμοποιούν συνασφαλιστικά σχήματα, σε συνδυασμό με αντασφάλιση, προκειμένου να καλύψουν μεγάλους κινδύνους.