Αρχική » Στα $20 δισ. δολάρια οι ζημιές από τους σεισμούς στην Τουρκία…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Στα $20 δισ. δολάρια οι ζημιές από τους σεισμούς στην Τουρκία…

Αυτή είναι η πρόβλεψη της αμερικανικής εταιρίας μοντελοποίησης κινδύνων Verisk, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 1 δισ. σε αποζημιώσεις, μια τεράστια δηλαδή απόκλιση μεταξύ της οικονομικής και της ασφαλισμένης ζημίας, που καταδεικνύει «το τεράστιο κόστος της καταστροφής για το κοινωνικό σύνολο». 

Η εκτίμηση της ζημιάς έγινε με βάση τα κατεστραμμένα κτήρια, καθώς και τις επιπτώσεις από τη διακοπή εργασιών των επιχειρήσεων, που είχαν τις ανάλογες καλύψεις. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μεγαλύτερο κόστος της τεράστιας καταστροφής θα πρέπει να το αναλάβει το κράτος, το οποίο διαθέτει μεν συνεγγυητικό ταμείο για τις φυσικές καταστροφές, στο οποίο όμως η συμμετοχή είναι περιορισμένη και διαφέρει σημαντικά από περιφέρεια σε περιφέρεια. 

Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 40.000 τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Συρία, γίνεται προφανές ότι, αν μη τι άλλο, και η δική μας κυβέρνηση, έστω και μετά τις εκλογές, θα πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στη θεσμοθέτηση ενός συνεγγυητικού για τις φυσικές καταστροφές, θεσμοθετώντας δηλαδή την καλύτερη και πιο «ανθεκτική» οικονομικά λύση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών, τη διασπορά/μετακύλιση των κινδύνων, τη χρηματοδότηση των πληγέντων και άλλες πρακτικές και πρωτοβουλίες, που θα ελαφρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό από το δυσβάσταχτο κόστος και θα επιτρέπουν σε όσους επλήγησαν να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό σε μία ανεκτή κανονικότητα.  

Θα αναρωτηθείτε βεβαίως, χρυσούλια μου, πώς είναι δυνατόν να μην έχω βαρεθεί ακόμη να τα γράφω και να τα ξαναγράφω… Δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθώ κι ας έχω καταλάβει πως οι κυβερνώντες, δυστυχώς, κωφεύουν. Κι όχι μόνο κωφεύουν, αλλά αισθάνομαι ότι μας εμπαίζουν κιόλας, μεταφέροντας τις υποσχέσεις τους από τη μία προεκλογική σαιζόν στην επόμενη… Δεν έχω ακόμη αποφασίσει εάν το κάνουν γιατί είναι:

Α. Αδιάφοροι (έλα μωρέ τώρα, άσε τους ασφαλιστές να λένε, ποιος δίνει σημασία)

Β. Κρατιστές (να δίνουμε εμείς τα 4 και τα 6 χιλιάρικα βοήθεια, να μας έχουν ανάγκη και να μας ψηφίζουν)

Γ. Αισιόδοξοι (δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα)

Δ. Αδαείς (τι είναι αυτό το συνεγγυητικό και εμένα σε τι θα με ωφελήσει;)

Ε. Αll of the above

 

Μαρίνα Δρακάτου