Αρχική » τα ράσα δεν κάνουν (ή μήπως κάνουν;) τον ασφαλιστή
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

τα ράσα δεν κάνουν (ή μήπως κάνουν;) τον ασφαλιστή

Oι φίλοι μου στη Ρουμανία μου έστειλαν εχθές ένα email, πληροφορώντας με ότι η City ασφαλιστική, η οποία δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά με ελεύθερη παροχή και εντάχθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο (μπορεί και λιγότερο) στον Φιλικό Διακανονισμό, εξέδωσε αίφνης (αγγλιστί «out of the blue») δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώνει την εξαγορά της από το ολλανδικό fund I3CP. Το συγκεκριμένο fund, εάν θυμάμαι καλά, είχε εμφανιστεί και ως μνηστήρας της Εθνικής Ασφαλιστικής κάποια στιγμή, προξενιό το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ευοδώθηκε.

Και μέχρι εδώ μια χαρά, θα μου πείτε, όλα συνηθισμένα και φυσιολογικά.

Δεν είναι όμως μέχρι εδώ…

Γιατί εχθές είδα ένα δημοσίευμα, που πραγματικά μου έφτιαξε το κέφι!

Διάβασα -και μάλιστα με ιδιαιτέρως φιλοπερίεργη διάθεση- ότι πίσω από την I3CP και την εξαγορά τής City ασφαλιστικής βρίσκεται ο Ελληνο-ορθόδοξος κλήρος και ότι ως εκπρόσωπος επικοινωνίας της «ολλανδικής» I3CP Holdings εμφανίζεται ο κ. Χρόνης Τσιανάκας, ο οποίος εργάζεται στη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δεν έχω μέχρι στιγμής διασταυρώσει 100% το ζήτημα, οπότε θα μου επιτρέψετε το ενδεχόμενο λάθους.

Αλλά εάν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε ο τίτλος μου «Τα ράσα δεν κάνουν (ή μήπως κάνουν;) τον ασφαλιστή», δικαιώνεται πλήρως.

Βεβαίως, θα αντιταχθείτε, δεν θα αναλάβουν οι ίδιοι οι κληρικοί τη διαχείριση. Συμφωνώ. Άρα το εγχείρημα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός εύρωστου και αποτελεσματικού οργανισμού, αφού η Εκκλησία έχει αιώνες παράδοσης στο αποτελεσματικό asset management. Κι αυτό το επιχείρημα σωστό.

Επιπλέον, έχει και τις ευλογίες του Ύψιστου, ως απ’ ευθείας εκπρόσωπός του στον μάταιο τούτο κόσμο. Επομένως, μπορεί να πάει εξαιρετικά και από πλευράς τεχνικού αποτελέσματος, αφού ο Θεός δεν θα αφήσει τα τέκνα του, που ασφαλίζονται στη City, στο έλεος των τροχαίων, της φωτιάς και των φυσικών καταστροφών.

Εάν έχουν πράγματι έτσι τα πράγματα, τη βλέπω σύντομα τη City να διευρύνει τη δραστηριότητά της και στους κλάδους Ζωής & Υγείας. Μαζί με κάθε ασφαλιστήριο και μία διαβεβαίωση για προστασία από πάσαν νόσον και ίσως και μια σίγουρη θέση στον παράδεισο…

Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι πραγματικά που η Εκκλησία αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κλάδο μας. Και με δεδομένο ότι όλοι οι μοχλοί πίεσης που έχουν ασκηθεί μέχρι σήμερα στους πολιτικούς δεν έχουν κάνει δουλειά, είναι πολύ πιθανόν αν αρχίσει να πιέζει η Εκκλησία της Ελλάδος, να δούμε πολύ σύντομα και τη συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική και τη δημιουργία του συνεγγυητικού φυσικών καταστροφών.

Τελικά σε αυτήν τη χώρα, μας αρέσει δεν μας αρέσει, μόνον η προσευχή μας σώζει…

(φωτογραφία: Πηγή: National Geographic, φωτογράφος: F. G. Renner)