Αρχική » Άλεξ Φωτακίδης: Μετά από μία δεκαετία brain drain… βρισκόμαστε τώρα -σταθερά- σε μια φάση αναστροφής
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Άλεξ Φωτακίδης: Μετά από μία δεκαετία brain drain… βρισκόμαστε τώρα -σταθερά- σε μια φάση αναστροφής

«Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να πράξουμε τα δέοντα στην Ελλάδα, καθημερινά, με αλλαγή νοοτροπίας, λιγότερο εγωισμό και περισσότερη ομαδική δουλειά», είπε ο επικεφαλής Ελλάδας της CVC Partners στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ετήσια εκδήλωση βράβευσης Capital Link Hellenic Leadership Award.

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, το 23rd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “A New Era – A New Direction for Greece” έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε ο Άλεξ Φωτακίδης, Partner & Head of Greece – CVC Capital Partners, με το “2021 Capital Link Hellenic Leadership Award”, για την εξαιρετική συμβολή του στην Ελλάδα.

Η CVC και ο Άλεξ Φωτακίδης επέλεξαν να επενδύσουν πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2016 -σε μια δύσκολη εποχή για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας- και σήμερα, έξι χρόνια μετά συνεχίζουν δυναμικά τη δραστηριότητά τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρίες να απελευθερώσουν τη δυναμική τους, να γίνουν καλύτερες και να ισχυροποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία της και να ανταγωνιστεί με αξιώσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Στο πλαίσιο της βράβευσής του, ο επικεφαλής της CVC Capital Partners στην Ελλάδα υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η αποστολή μας στη CVC είναι να βοηθάμε τους επιχειρηματίες και τις ομάδες διαχείρισης να χτίσουν καλύτερες επιχειρήσεις, επενδύοντας σε σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζοντας συγχωνεύσεις και εξαγορές και προωθώντας μια κουλτούρα συνεχούς λειτουργικής βελτίωσης και ESG. Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε να επενδύσουμε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μετοχικού κεφαλαίου τα τελευταία πέντε χρόνια, για να στηρίξουμε κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Hellenic Healthcare Group, η Skroutz, η D-Marin, η Vivartia, η Δωδώνη, η Εθνική Ασφαλιστική και η ΔΕΗ. Πρόκειται για σπουδαίες επιχειρήσεις με εξαιρετικούς επικεφαλής και ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η χώρα μας διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο και επιχειρηματικό στελεχιακό δυναμικό, συχνά με διεθνή εμπειρία, γεγονός που δημιουργεί μια ισχυρή βάση για τη δημιουργία αξίας και την προώθηση της καινοτομίας.

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία brain drain… βρισκόμαστε τώρα -σταθερά- σε μια φάση αναστροφής αυτού του φαινομένου. Πλέον πολλοί Έλληνες -επιχειρηματίες, στελέχη και επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου- επιστρέφουν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες πολυεθνικές ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα και επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, κάτι που προσελκύει περισσότερα ταλέντα.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα υπάρξουν προκλήσεις και εμπόδια στην πορεία, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε σήμερα όλοι μας.

Ως μέτοχοι, θα έχουμε πάντα την ευθύνη να προστατεύουμε τις εταιρίες του χαρτοφυλακίου μας και να τις στηρίζουμε, ώστε να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να αναδεικνύονται ακόμη πιο ισχυρές μετά από τέτοιες κρίσεις. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να πράξουμε τα δέοντα στην Ελλάδα, καθημερινά. Η δέσμευσή μας να επενδύσουμε στη χώρα είναι μακροπρόθεσμη και θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο ως “υπεύθυνος επενδυτής” και να υποστηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα τις κορυφαίες εταιρίες.

Χρειαζόμαστε, όμως και κάποιες αλλαγές στη νοοτροπία.

Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες και περισσότερη ποικιλομορφία στην ηγεσία, όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά γενικά.

Χρειαζόμαστε λιγότερο εγωισμό και περισσότερη ομαδική δουλειά.

Πρέπει να μάθουμε να ακούμε. Είμαι καλύτερος ακροατής σήμερα από ό,τι ήμουν πριν από 5 χρόνια. Στην πραγματικότητα, σήμερα άκουσα όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στο forum και έμαθα πολλά. Πρέπει να ακούμε τους συνεργάτες μας, τους διευθυντές μας, τους υπαλλήλους μας, τους πελάτες, τους προμηθευτές και τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τις επιχειρήσεις μας. Μόνο έτσι μπορούμε να λάβουμε πραγματικά τεκμηριωμένες αποφάσεις με μακροχρόνιο και ελπίζουμε θετικό αντίκτυπο.

Είμαι απίστευτα ευγνώμων που βρίσκομαι σήμερα εδώ με φίλους και συναδέλφους που μοιράζονται κοινούς στόχους και κοινό όραμα για τη χώρα μας και σας υπόσχομαι ότι θα τιμήσω αυτό το βραβείο, συνεχίζοντας να εργάζομαι παραγωγικά και με πάθος στην Ελλάδα.»

Ο κ. Φωτακίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους συμμετέχοντες και στους διοργανωτές του 23ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece New York Forum.

Το “Capital Link Hellenic Leadership Award” δίδεται ετησίως σε ένα άτομο ή οργανισμό για την εξαιρετική συμβολή του στην προώθηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας. Το Capital Link Leadership Award το 2012 είχε απονεμηθεί στον κ. Ανδρέα Ν. Λιβέρη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Chemical Company, το 2013 στον κ. John Calamos, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Calamos Investments, το 2014 στον κ. Γιώργο Λογοθέτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra, το 2015 στον δρ Αντώνη Παπαδημητρίου, πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση & διευθύνοντα εταίρο της Δικηγορικής Εταιρίας Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, το 2016 στον κ.Wilbur L. Ross, πρόεδρο & Chief Strategy Officer of WL Ross & Co., το 2017 στον Andre Calantzopoulos, CEO – Philip Morris International, το 2018, στον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο & CEO της Μυτιληναίος και το 2019 στον κ. John Paulson, πρόεδρο & Portfolio Manager – Paulson & Co. Inc.

Το δείπνο και τη βράβευση του κ. Φωτακίδη τίμησαν με τη παρουσία και συμμετοχή τους ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιδιωτικές Επενδύσεις & ΣΔΙΤ, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Φορολογικών Διοικήσεων (IOTA), ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ – Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), ο κ. Δημήτρης Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος – ΤΑΙΠΕΔ (HRAF), η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, η κα Μαρία Θεοφίλη, πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και πολλοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας της χώρας. Από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης παρέστησαν η κα Maria Olson, Office Director-Office of Southern European Affairs- Bureau of European and Eurasian Affairs και ο κ. George J. Tsunis, Ambassador-Designate of the United States to Greece.