Αρχική » O Σασμός, η Γη της Ελιάς και ο Κλιματικός Νόμος
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

O Σασμός, η Γη της Ελιάς και ο Κλιματικός Νόμος

Όχι πως ήμασταν κι ευχαριστημένοι με τον Κλιματικό Νόμο και τα όσα προέβλεπε για την υποχρεωτική ασφάλιση των κτηριακών εγκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές, αλλά ήταν μια αρχή.

Όπως πολύ σωστά είπε και ο πρόεδρός μας Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: «Καμιά από τις κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, δεν ήθελε να ακούσει λέξη για την υποχρεωτικότητα. Τουλάχιστον τώρα πήραμε κάτι. Έστω και με αυτό τον ανεπαρκή τρόπο, μας δόθηκε ένας ρόλος στο μεγάλο ζήτημα των φυσικών καταστροφών».

Τώρα, μετά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 23 του Σχεδίου Νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», σύμφωνα με το οποίο (εάν δεν εξαφανιζόταν) θα καθιερωνόταν από 1.1.2025 η υποχρέωση ασφάλισης μόνο για τα νέα κτήρια, που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν, είμαστε πάλι σε κατάσταση αναμονής.

Τι αναμένουμε; Μία και μοναδική εξέλιξη: το αν θα γίνουν ή όχι εκλογές τον Οκτώβριο!

Γιατί εάν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση λάβει τα ποσοστά που επιδιώκει, τότε είναι βέβαιο πως όχι μόνο θα περάσει το άρθρο 23, αλλά θα περάσει με τις τροποποιήσεις που έχει ζητήσει η Ένωση και οι οποίες είναι απόλυτα λογικές, τεκμηριωμένες και αποτελούν ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών:

  1. Να συμπεριληφθεί όλη η χώρα, γιατί όλη η χώρα είναι σεισμογενής, μπορεί να πληγεί ανά πάσα στιγμή από πλημμύρες και -με εξαίρεση κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων- από πυρκαγιές.
  2. Να αλλάξει το σκεπτικό των «νεόδμητων κτηρίων» και η υποχρεωτική ασφάλιση να επεκταθεί σε όλα τα κτήρια, αφού ο κοινός νους λέει ότι:

α) πρέπει να υπάρχει πλήθος για να λειτουργήσει ο νόμος των μεγάλων αριθμών και το ασφάλιστρο να είναι όσο πιο χαμηλό γίνεται,

β) τα παλιότερα κτήρια, που κινδυνεύουν περισσότερο, ποιος θα τα αποζημιώσει;

Εάν δεν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, το θέμα θα ξανασυζητηθεί, για να μπει στη βάση που θέλει η Ένωση και φυσικά όλη η αγορά μας και από ό,τι αντιλαμβάνομαι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν και αυτός που αποφάσισε να αποσύρει το άρθρο 23, ώστε να επανεξεταστεί με πιο ρεαλιστικούς όρους και προϋποθέσεις.

Έτσι, για μια ακόμη φορά ο αγαπημένος μου Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου θα καθίσει στο τραπέζι του Σασμού (ευτυχώς που έχουμε και τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, αλλά και έναν άψογο εκπρόσωπο, που δεν έχει και το κυριότερο δεν θέλει να κερδίσει κάτι σε προσωπικό επίπεδο από την όποια κυβέρνηση) και βεβαίως, ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά το αποτέλεσμα θα είναι, όχι αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που αποτελεί κοινή λογική και διασφαλίζει τις περιουσίες και την αξιοπρέπεια όλων των κατοίκων αυτής της πανέμορφης, αλλά και «υψηλής τρωτότητας» Γης της Ελιάς…

σασμός < μεσαιωνική ελληνική σασμός / ἰσασμός < ελληνιστική κοινή ἰσασμός < αρχαία ελληνική ἰσάζω < ἴσος

ΥΓ: Στο τεύχος της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ που κυκλοφορεί, θα διαβάσετε στο Δεν Πάθαμε την άποψή μου για το άρθρο 23 πριν την επίμαχη απόσυρσή του, η οποία αποφασίστηκε ενώ το τεύχος βρισκόταν στο τυπογραφείο.

Μαρίνα Δρακάτου

 

φωτογραφία: C. Rozay – Voyagevirtuel