Αρχική » Βασιλική Κωστάκη – Αλήθειες και μύθοι για το IFRS 17
Συνεντεύξεις

Βασιλική Κωστάκη – Αλήθειες και μύθοι για το IFRS 17

Πέπη Μοίραλη: Κατ’ αρχάς μιλήστε μας λίγο για τη διαδρομή που σας οδήγησε μέχρι την Οικονομική Διεύθυνση της Groupama Ασφαλιστικής.

Βασιλική Κωστάκη: Αποφοίτησα από τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για τα αναλογιστικά μαθηματικά άκουσα πρώτη φορά από έναν καθηγητή μου, τον κ. Βασίλη Κλωνιά, ο οποίος μας δίδασκε Στατιστική και έτσι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου έφυγα για τη Σκωτία, όπου έκανα ένα μεταπτυχιακό στην Αναλογιστική επιστήμη. Το ενδιαφέρον στοιχείο που έχει η Αναλογιστική επιστήμη είναι ότι είτε δραστηριοποιείσαι στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών είτε στον τομέα της συμβουλευτικής, εκείνο που κατά βάση κάνεις είναι ότι δημιουργείς χρηματοοικονομικά μοντέλα αποτίμησης, που μπορεί να αφορούν επιμέρους αναλαμβανόμενους κινδύνους ή ακόμη και το σύνολο της δραστηριότητας μιας ασφαλιστικής εταιρίας ή ενός συνταξιοδοτικού ταμείου. Για να το κάνεις αυτό επιτυχημένα, πρέπει να αντιληφθείς σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τους στόχους της διοίκησης κατά περίπτωση. 

Επιστρέφοντας από τη Σκωτία, άρχισα να εργάζομαι στον ασφαλιστικό κλάδο και συγκεκριμένα στην Interamerican, στο τμήμα Αναλογιστών, όπου και ανέλαβα επικεφαλής το 2002. Στη συνέχεια το 2008, μετά από μία σύντομη θητεία στην ΕΥ, ήλθα στην Groupama Ασφαλιστική ως επικεφαλής του τμήματος Αναλογιστών. Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2011 ένιωσα έτοιμη για το επόμενο βήμα, όταν ο κ. Woirhaye, εκτιμώντας τις ικανότητές μου και τα όσα είχα καταφέρει ως τότε, μού εμπιστεύτηκε τη θέση του CFO σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τις ασφαλιστικές εταιρίες ειδικότερα. Ήταν η χρονιά που κουρεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα, οπότε καταλαβαίνετε ότι αναλαμβάνοντας τα νέα μου καθήκοντα, κλήθηκα να διαχειριστώ πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Π.Μ.: Είστε μία από τις ελάχιστες γυναίκες CFO στη χώρα μας. Πόσο επηρέασε την καριέρα σας το ότι είστε γυναίκα;

Βασιλική Κωστάκη: Είμαι της άποψης ότι ο καθένας προχωρά ανάλογα με τους στόχους που θέτει, με τα προσόντα του, αλλά και γενικότερα με την ικανότητα που έχει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που συναντά. Με δεδομένο ότι το στερεότυπο του φύλου είναι ακόμα ισχυρό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, θα ήταν αφελές να ισχυριστώ ότι δεν επηρέασε καθόλου την καριέρα μου. Παρόλα αυτά είχα την τύχη σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου να συνεργαστώ με ενδιαφέροντες ανθρώπους, που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης. Γενικότερα πιστεύω ότι γίνονται σημαντικά βήματα βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα. Gια παράδειγμα στον ασφαλιστικό χώρο στην Ελλάδα είδαμε με χαρά τα τελευταία χρόνια δύο κυρίες στο τιμόνι πολυεθνικών.    

Επίσης να προσθέσω πως έπαιξε σημαντικό ρόλο η ειδίκευσή μου στην Αναλογιστική, καθώς στις χώρες όπου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η ασφαλιστική βιομηχανία είναι πολύ συνηθισμένο οι ασφαλιστικές εταιρίες να έχουν CFO αναλογιστή. Άλλωστε στον όμιλο της Groupama οι αναλογιστές είναι… παντού! Κατέχουν πάρα πολλές θέσεις σε επίπεδο top management.

Π.Μ.: Από την 1η Ιανουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 17. Τι σημαίνει αυτό για τις ασφαλιστικές εταιρίες;

Βασιλική Κωστάκη: Την τελευταία δεκαετία ως κλάδος έχουμε κληθεί να εφαρμόσουμε αλλεπάλληλους νέους κανονισμούς, οι οποίοι βέβαια είχαν ως αποτέλεσμα να λειτουργούμε πολύ πιο επαγγελματικά, πολύ πιο ολοκληρωμένα απ’ ό,τι δέκα χρόνια πριν. Το 2016 ήλθε το Solvency ΙΙ, το πρώτο πλήρες κανονιστικό πλαίσιο για τη Φερεγγυότητα, το οποίο απαίτησε πολλά δισ. ευρώ για την εφαρμογή του και άλλαξε ριζικά το τοπίο. Συνεχίσαμε με μικρότερης κλίμακας κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως τα PRIIPs, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, η IDD και την τελευταία πενταετία έχουμε το IFRS 17. Θεωρώ ότι είναι το δυσκολότερο απ’ όλα, ακόμη κι από το Solvency. Το Solvency έχει να κάνει ουσιαστικά με μία στατική αποτίμηση. Αξιολογούμε πόσο επαρκή είναι τα κεφάλαιά μας για να καλύψουν οτιδήποτε συμβεί σε ορίζοντα ενός χρόνου. Είναι πιο οριοθετημένο, αφορά μόνο μία διάσταση, τη φερεγγυότητα. Το IFRS 17 είναι πολύ πιο σύνθετο…

περισσότερα σελ. 30