Αρχική » Νίκος Ζάχος – Η ξεχωριστή φιλοσοφία της ΝP
Συνεντεύξεις

Νίκος Ζάχος – Η ξεχωριστή φιλοσοφία της ΝP

Ο διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της NP Ασφαλιστική, κ. Νίκος Ζάχος, απαντά στα ερωτήματα της «Ιδιωτικής Ασφάλισης», σκιαγραφώντας την επιτυχημένη δεκαοκτάχρονη πορεία της ασφαλιστικής. Αναφέρεται στην ξεχωριστή φιλοσοφία που διέπει την εταιρία σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, τους συνεργάτες της και την εκπαίδευσή τους, καθώς και στους μελλοντικούς της στόχους.

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

 

Ε.Ε. Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρίας;  

Νίκος Ζάχος: H NP Ασφαλιστική είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρία, που ιδρύθηκε πριν 18 χρόνια, επιδιώκοντας να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της ασφαλιστικής αγοράς και των καταναλωτών. Φιλοσοφία της εταιρίας μας είναι ο πελάτης να απολαμβάνει άριστες υπηρεσίες, σωστή τιμή και να νιώθει απόλυτα ασφαλής, έχοντας επιλέξει την ασφάλιση της περιουσίας του σε μία απόλυτα φερέγγυα ασφαλιστική εταιρία.

Η πορεία της εταιρίας μας αυτά τα 18 χρόνια αποτελεί μία επιχειρηματική επιτυχία, την οποία φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον. 

Ε.Ε. Πώς καταφέρνετε να επιτυγχάνετε συνεχιζόμενη κερδοφορία χρήσης;

Νίκος Ζάχος: Η επιτυχία της NP Ασφαλιστική από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα προήλθε από την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών συντελεστών. Μία διοίκηση από έμπειρα στελέχη με μεγάλη προϋπηρεσία στην ιδιωτική ασφάλιση, εξαιρετικά προσεκτικό underwriting των κινδύνων, ποιοτικά και πρωτοποριακά προϊόντα, συνετές και επιτυχημένες επενδύσεις και εξαιρετική συνεργασία με το δίκτυο συνεργατών μας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο διοικητικός κορμός της εταιρίας παραμένει σταθερός, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη εκ των έσω των επιτελικών θέσεων του οργανογράμματός μας.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγική ανάπτυξη των εργασιών, αυτό επιτυγχάνεται με τρόπο συνετό και με αρχές underwriting, που διαφυλάσσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και των προοπτικών των συνεργατών μας.

Η επενδυτική μας φιλοσοφία είναι να δημιουργούμε σταθερότητα στα αποτελέσματά μας, να έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ρευστότητας και επενδυτική διασπορά ικανή να εξασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργητικού μας και σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από τους συγκριτικούς δείκτες της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή μας πολιτική, είμαστε υπερήφανοι για το ήθος και τον επαγγελματισμό των συνεργατών μας, καθώς είναι στο σύνολό τους άρτια εκπαιδευμένοι, με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο γνώσεων και σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης των εισοδημάτων τους.

Ε.Ε. Ποια είναι τα επίπεδα της κεφαλαιακής επάρκειας της NP Ασφαλιστική;

Νίκος Ζάχος: Από την αρχή της λειτουργίας της εταιρίας μας, το 2004, βασική μας επιδίωξη ήταν, είναι και θα είναι, να συγκαταλεγόμαστε στις περισσότερο αξιόπιστες και οικονομικά υγιείς εταιρίες της χώρας. Πλέον και με την εφαρμογή της Οδηγίας Solvency II, η NP Ασφαλιστική είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στους δείκτες φερεγγυότητας SCR και MCR (με SCR 289% στις 31/12/2020 και MCR στο 1.1157%). Ο στόχος μας είναι να είμαστε στις 50 πρώτες ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης σε σύνολο 2.500 εταιριών στις Γενικές Ασφαλίσεις, σε ό,τι αφορά την οικονομική ευρωστία και την αξιοπιστία.    

Ε.Ε. Μιλήστε μας για την εκπαίδευση των συνεργατών σας.

Νίκος Ζάχος: Πιστεύουμε ότι μόνο ο άριστα εκπαιδευμένος και ο πολύ καλά ενημερωμένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής μπορεί να δημιουργήσει αποτελέσματα και προοπτικές στη σύγχρονη εποχή. Στην NP Ασφαλιστική δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των συνεργατών μας, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδας ως εποπτική αρχή, αλλά γιατί εκτιμούμε ότι η εκπαίδευση συμβάλλει στη διαμόρφωση άριστων επαγγελματιών και προάγει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συνεργάτες και την εταιρία.

Πάνω από 1.000 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές παρακολουθούν τα σεμινάρια επανεκπαίδευσης των Τομέων Α και Β για το 2021, σε περίπου 40 εκπαιδευτικές live online συναντήσεις. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην πιστοποίηση νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τους οποίους εκπαιδεύουμε μέσω της Ασφαλιστικής μας Ακαδημίας και έχουμε υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας (82%) στις εξετάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ε.Ε. Πού κυμαίνεται η διατηρησιμότητα των συμβολαίων σας;

Νίκος Ζάχος: Η διατηρησιμότητα των συμβολαίων σε όλους του κλάδους ασφάλισης πλησιάζει το 95% και συνεπάγεται σταθερότητα στα εισοδήματα των συνεργατών μας και ένα πολύ ικανοποιημένο και πιστό πελατολόγιο, με όλα τα οφέλη που αυτό έχει.

Ε.Ε. Βλέπω ότι δίνετε τελευταία βαρύτητα στον κλάδο περιουσίας. Επιχειρείτε να μοιράσετε το βάρος των δραστηριοτήτων σας με το αυτοκίνητο;

Νίκος Ζάχος: Θεωρούμε ότι οι σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών έχουν μετατοπιστεί προς την ασφάλιση περιουσίας, που αποτελεί πλέον μία απαραίτητη ασφάλιση. Πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες απειλούν πλέον όλο και περισσότερο τις κατοικίες και τις επαγγελματικές στέγες. Η NP Ασφαλιστική παράγει τα πλέον καινοτόμα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για την ασφάλιση κατοικιών και γραφείων στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά και με τιμολογήσεις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών και προσιτές σε κάθε εισόδημα. 

Ε.Ε. Να υποθέσω το ίδιο και με τις αστικές ευθύνες;

Νίκος Ζάχος: Οι αστικές ευθύνες είναι για την ελληνική ασφαλιστική αγορά η τάση του μέλλοντος. Όσο μετεξελίσσεται η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, τόσο περισσότερο οι ασφαλίσεις αστικών ευθυνών θα κερδίζουν μερίδια αγοράς. Η NP Ασφαλιστική διαθέτει μία πλήρη γκάμα προϊόντων αστικής ευθύνης και με περισσότερα από 45 ασφαλιστικά προγράμματα καλύπτει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, από Γενική Αστική Ευθύνη, περιβαλλοντική ευθύνη, εργοδοτική ευθύνη, ευθύνη προϊόντων, επαγγελματική ευθύνη, ευθύνη D&O κ.λπ.

Ε.Ε. Τι αποδόσεις έχει γράψει τον τελευταίο χρόνο το Α/Κ που διαχειρίζεται η NBG Asset Management;

Νίκος Ζάχος: Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο «Nέος Ποσειδών Μικτό» είναι ένα συντηρητικού χαρακτήρα επενδυτικό προϊόν, που επενδύει κατά 20-30% σε μετοχές εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και σε ποσοστό 60-70% σε καταθέσεις και σε κρατικά ομόλογα ή εταιρικά ομόλογα στην Ε.Ε. Η μέση ετησιοποιημένη απόδοσή του προσδιορίζεται στο 2-3%.  

Ε.Ε. Ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί σας στόχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Νίκος Ζάχος: Διανύουμε μία εποχή που τα χαρακτηριστικά της αγοράς αλλάζουν. Οι αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου μας διαφαίνονται αρκετά σημαντικές, ο ανταγωνισμός -αν και συρρικνώνεται σε επίπεδο εταιριών- γίνεται πιο δύσκολος και η διαμεσολάβηση βρίσκεται σε μία καμπή, καθώς οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε τα ανθρώπινα δίκτυα επαγγελματιών ασφαλιστών να βγουν πιο δυνατά και πιο ωφελημένα στο νέο ασφαλιστικό περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά την NP Ασφαλιστική, έχουμε τονίσει τη στρατηγική μας επιλογή προς τον επαγγελματία διαμεσολαβητή και μαζί με τους συνεργάτες μας θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς μας.