Αρχική » Το 2023 θα είναι χρονιά των άκρων…
ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Το 2023 θα είναι χρονιά των άκρων…

Αυτό μου λέει η γυάλινη σφαίρα μου, αλλά και η τράπουλα των Ταρώ…

Μου είναι όλο και πιο προφανές ότι το 2023 θα είναι χρονιά δύο ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά θα έχουμε μεγάλους παίκτες, όπως η ΝΝ, η Εθνική και η Allianz, που θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, να συγχρονίσουν και να εκσυγχρονίσουν συστήματα και να επανεξετάσουν κανονισμούς λειτουργίας, πωλήσεων και ρόλους και από την άλλη θα έχουμε τις εταιρίες, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ή ήδη αντιμετώπισαν τέτοιες «τεκτονικές» αλλαγές, σε ρόλο πιο επιθετικό, καλύτερα τοποθετημένες να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να προσελκύσουν τους «δυσαρεστημένους» είτε διοικητικούς είτε ανθρώπους των πωλήσεων.

Την ίδια πορεία, αλλά σε διαφορετική ποσόστωση και με διαφοροποίηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα ακολουθήσουν και τα ανεξάρτητα δίκτυα, είτε πρακτόρων είτε μεσιτών.

Όσοι έχουν δυναμική, αλλά αντιλαμβάνονται πως «το μέγεθος μετράει», θα ενοποιηθούν με τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς μας, όχι απλώς και μόνο για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος (αυτό είναι το λιγότερο για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες), αλλά κυρίως για να επωφεληθούν από την πρόσβαση και πρώτον σε καλύτερους όρους συνεργασίας με τις ασφαλιστικές, δεύτερον σε καλύτερο in-house service, τρίτον στις διεθνείς αγορές και, τέταρτον, το πιο βασικό, πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες παρακολούθησης των εργασιών και υποστήριξης, που αυτομάτως προσθέτουν υπεραξία στο χαρτοφυλάκιό τους.

Μια σημαντική μερίδα διαμεσολαβούντων θα επιλέξει την αυτονομία, επιδιώκοντας μεγαλύτερο μέγεθος και διευρυμένο expertise, ενώ η τρίτη κατηγορία, που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο αυτοκίνητο, είτε θα αποτελεί το «κλαδί» (μπορεί και το φύλλο) ενός «δέντρου» είτε θα απογυμνώνεται σιγά σιγά, κυρίως γιατί οι νεότερες γενιές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο την ψηφιακή οδό για την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μας θα συνεχίσει να αλλάζει, άλλοτε με γρηγορότερους, άλλοτε με πιο βραδυφλεγείς ρυθμούς και θα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, ακριβώς όπως συμβαίνει με κάθε έμβιο οργανισμό στον πλανήτη μας, χρόνια τώρα…

Γιατί, πουλάκια μου, ανεξάρτητα με το τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε και πώς έχουμε φανταστεί το μέλλον μας, το μόνο που έχει διαφυλάξει και έχει διασώσει τη ζωή στον πλανήτη μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια είναι η προσαρμοστικότητα. Η δυνατότητα της φύσης να κωδικοποιεί τα μηνύματα, τους κινδύνους, τις προκλήσεις και να ανταποκρίνεται ανάλογα. Να ξεπερνάει τις δυσκολίες (με ή χωρίς φαρμακευτική βοήθεια) και να σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Tα πάντα ρει. Και όπως λένε κι οι Αγγλοσάξονες, you can’t stop the music, nobody can stop the music.

 

Μαρίνα Δρακάτου